KSKA logo

ALAPÍTVÁNYUNK

Józsefváros Önkormányzatának képviselő-testülete 1992-ben alapította a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért elnevezésű szervezetet azzal a céllal, hogy a kerületben élő időseket, családokat, illetve a gyermekek, fiatalok nevelését-oktatását támogassa. Tavaly újragondolták az alapítvány tevékenységét és egy új, 3 tagú kuratórium kezdett hozzá a célok megvalósításához.

Az alapítvány névadója az egykori Magyar Királyi Állami Zrínyi Miklós Reálgimnáziumban 1919-1927 között tanító Karácsony Sándor pedagógus, filozófiai író, egyetemi tanár, aki az ország akkori legismertebb és legnépszerűbb kiválóságai közé tartozott. Az Önkormányzat erre a kiemelkedő pedagógiai munkára emlékezve fogalmazta meg az alapítványi célokat, melynek fő pillére a kerületben élő gyermekek, fiatalok harmonikus személyiségformálásában való közreműködés.

2016-ban az alapító újragondolta az alapítvány tevékenységét és egy új kuratórium kezdett hozzá a célok megvalósításához, melynek tagjai Szabóné Fónagy Erzsébet, a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai helyettese, dr. Tárnokiné Joó Ildikó, a Napraforgó Egyesített Óvoda igazgatója és Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője. A Közalapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta: egy élő alapítványt szeretnének, mely a kerületi gyermekek, felnőttek, családok, idősek, a kerület intézményeiben dolgozó munkavállalók mindennapjait segíti. Szabóné Fónagy Erzsébet hozzátette: bíznak abban, hogy rövid időn belül minél több józsefvárosi megismeri munkájukat, céljaikat és eredményeiket.

A kezdeti elképzelések nem változtak az alapítás óta: a korszerű művészeti, nyelvi, esztétikai, környezetvédelmi nevelés-oktatás támogatása; a kreativitásra és az egészséges életmódra ösztönzés, a józsefvárosi gyermekek, fiatalok színházi életre nevelése. Ezen felül a nemzetiségi kultúra terjesztése, a szociális és egészségügyi ellátás valamint a nagycsaládosok és kisnyugdíjasok támogatása; kísérleti programok beindítása is a célok között szerepel. A széleskörű szolgáltatásokból Józsefváros lakói és a kerületi intézmények igénybevevői egyaránt részesülhetnek. Az alapítvány működésének támogatója továbbra is a Józsefvárosi Önkormányzat, ez ad lehetőséget pályázatok kiírására, programok felkarolására.